+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

A lakókörnyezet a legfőbb ingatlanvásárlási szempont

2013-04-13 14:38:29. - Újbuda Tóváros

A lakókörnyezet és az elhelyezkedés számít a legfőbb ingatlanvásárlási szempontnak, a lakás vagy ház belső jellemzői kevésbé befolyásolják a vételi döntést – derül ki az OTP Ingatlanpont friss felméréséből. A vevők egy részénél – akik kis összegből próbálják lakhatásukat megoldani – ugyanakkor csak a négyzetméterár számít.

A lakókörnyezet és az elhelyezkedés befolyásolja leginkább az ingatlanvásárlási döntéseket – derül ki az OTP Ingatlanpont frissen elvégzett felméréséből. A belső jellemzők, adottságok jóval kevésbé jönnek szóba szempontként a vevők számára. A külső és a belső tényezők egymáshoz viszonyított súlya nagyjából kettő az egyhez. Ezek a tényezők természetesen az ingatlanárakra is hatnak; ennek mértékét mutatja, hogy egyedül a lakókörnyezet 40 százalékos árkülönbséget is képes okozni amúgy hasonló paraméterű ingatlanok között.

„Jelentős befolyással van a keresletre és az árakra, hogy adott ingatlan a település melyik részén fekszik az ingatlan, ehhez hozzájön az infrastruktúra, a közlekedés, valamint, hogy milyen fejlesztések várhatóak a közeljövőben” – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. A vezető szerint e tényezők pozitív hatása az ingatlanok forgási sebességében is megmutatkozik. „Egy rendezett, frekventált környéken jóval gyorsabban lehet eladni az ingatlanokat, az ebben megnyilvánuló különbség akár hónapokban is mérhető” – magyarázza. Sokat számít az ingatlan piaci értéke szempontjából a térség „gazdasági” környezete is: egy jelentős munkahelyteremtő beruházás az egész város ingatlanpiacát megváltoztathatja. Kecskeméten például a Mercedes-beruházás révén az albérleti árak jelentősen megemelkedtek, nagyon kevés a kiadó ingatlan, és azok is csak igen magas áron érhetők el.

A felmérés szerint azonban léteznek olyan tényezők is, amelyek bizonyos vásárlók számára inkább vonzóak, míg mások számára inkább negatívumként jelentkezhetnek. Ilyen például a tömegközlekedés közelsége, ami az egyik oldalról nézve nagy előnyt jelenthet az ingatlan megközelíthetősége szempontjából, azonban az ezzel járó nagyobb zajterhelés sokaknak kizáró ok lehet az ingatlanvásárlásnál.

Ami az ingatlan belső jellemzőit illeti, az egyik döntő szempont a méret, a másik a műszaki tartalom. „Megnőtt a kereslet a gazdaságosan fenntartható, jó elosztású ingatlanok iránt, a túlméretezett, gazdaságtalan házakkal, lakásokkal szemben. A vevők egyértelműen előnyben részesítik a szigetelt és korszerűsített ingatlanokat, egyes vidéki városokban ezért már szinte csak a »panelprogramos« lakótelepi lakások iránt van kereslet” – mondja Kosztolánczy György.

A műszaki állapoton és az energetikai színvonalon kívül a lakás belső elosztása, illetve a tisztasága is jelentős szerepet játszik a kereslet alakításában. Mindezek miatt egy minimális beruházás, például egy tisztasági festés, az ablakok, faszerkezetek felületének kezelése, vagy éppen a vakolati hibák kijavítása érezhetően meggyorsíthatja az értékesítési folyamatot. Az ingatlan eladhatóságát befolyásoló további tényező lehet az épület homlokzata és a közös helyiségek állapota.

Nehezebben értékesíthető viszont az ingatlan, ha olyan üzleti tevékenység van a közelben, amely zavaró hatással lehet a lakókra – például szórakozóhely, kocsma, játékterem. Viszont gyakran előfordul, hogy a közös költség minimalizálása érdekében a vevők olyan ingatlan mellett döntenek, ahol a társasház aljában kiadott üzlethelyiségek kitermelik a ház fenntartását. Szintén jelentősen befolyásolhatja a keresletet, hogy mennyire rendezett adott ingatlan jogi helyzete, például egyértelműek-e a tulajdoni viszonyok, tehermentes-e az ingatlan.

A vevők egy jelentős részénél ugyanakkor gyakorlatilag semmilyen tényező nem szempont az említettek közül. Ők azok, akiknek minimális forrás áll a rendelkezésére, így kénytelenek az ingatlanvásárlást szigorúan csak a pénztárcájukhoz szabni. „Ők a lakhatásukat próbálják valahogyan megoldani, két szempontot néznek, az árat, illetve az ingatlan alapterületét. Azaz elmondható, hogy e réteg a négyzetméterár alapján hozza meg döntését” – hívja fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-