+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Albérlet vagy saját lakás?

2014-08-01 15:29:09. - Újbuda Tóváros

Sokszor fordul elő, hogy bár szívesen költöznénk, netán egy új munkahely miatt szükséges is költöznünk, viszont nincs elegendő pénzünk az ingatlanvásárlásra. Az ilyen esetekben szinte mindig felvetődik a kérdés: költözzünk albérletbe, vagy inkább vásároljunk lakást hitelből? Mik az előnyei és a hátrányai a lakásbérlésnek, illetve a lakástulajdonnak? Szlovák Ibolya, az OTP Ingatlanpont Pest megyei régióvezetője segít a kérdés megválaszolásában.

Ha költözni szeretnénk, és nem vagyunk biztosak abban, hogy az albérlet vagy a hitelből való lakásvásárlás volna a legkifizetődőbb megoldás, mindenekelőtt két kérdést szükséges feltennünk magunknak. Az első: ismerjük-e azt a környéket vagy várost, ahova költöznénk? A második: meddig leszünk az új helyen? Csupán egy határozott idejű munka miatt költözünk, vagy hosszú évekre vagy évtizedekre keresünk otthont? Ha a két kérdés egyikére nemleges a válasz, a bérlés lehet a kifizetődő megoldás, minden más esetben azonban érdemes komolyan fontolóra venni a lakásvásárlást.

A bérlés előnyei

Amennyiben nem ismerjük az új helyet, ahová költözni szeretnénk, nem árt egy fél évet vagy egy évet is albérletben tölteni, hogy tapasztalatokat szerezzünk a közlekedésről, a közbiztonságról és a környéken lakókról, nehogy a lakásvásárlás után derüljön ki, hogy az új otthonunk nagyon más, mint amit elképzeltünk. Magától értetődően a bérlés a célravezető megoldás akkor is, ha csupán egy rövid távra szóló munka miatt költöznénk; a bérlés a mobilitásunk záloga, ha a munkaszerződésünk lejár, egy új városban próbálhatunk szerencsét. További előnye még a lakásbérlésnek, hogy a társasházi felújításoknál a költségek nem a bérlőt, hanem a tulajdonost terhelik; igaz, ebben az esetben számolnunk kell vele, hogy a tulajdonos beépíti a bérleti díjba a költségeket.

A bérlés hátrányai

Nyilvánvaló hátránya az albérletnek, hogy a tulajdonos bármikor felmondhatja a bérleti szerződést, és a felmondási idő csak arra elegendő, hogy új albérletet találjunk. Ez főként a családosokat érintheti érzékenyen, például nem kis fejfájást okozhat nekik az, ha a szeptemberi iskolakezdés után egy hónappal derül ki, hogy új helyet kell keresniük; és nem kizárható, hogy már csak egy olyan lakást fognak találni, ahonnan jóval nehezebb az iskola elérése. Emellett sok bosszúságot okozhat, ha a tulajdonos túlságosan szigorú, például ha a legapróbb változtatásokat sem engedélyezi a lakásban; nagy kérdés, így mennyire érezhetjük magunkat otthonosan benne.

A tulajdon előnyei

A lakásvásárlással tulajdonhoz jutunk, amelyet szabadon használhatunk fel; a lakástulajdonosok többsége az előnyök között először nyilvánvalóan azt emelné ki, hogy a saját lakásban valóban otthon érezhetjük magunkat, nem kell attól félnünk, hogy a tulajdonos felmondja a bérleti szerződést, mivel mi vagyunk a tulajdonosok, és mi magunk szabjuk meg, hogyan élünk a lakásban. Ugyanakkor a vásárlás mellett szólhat most az is, amit nagyon sokszor hallhattunk a tévében, rádióban az utóbbi időkben: végre beindult az ingatlanpiac, pörögnek az eladások, ám még alacsony áron kaphatóak a lakások, így most érdemes vásárolni a várható áremelkedés miatt.

A tulajdon hátrányai

A közgazdászok gyakran mondogatják, hogy azért nem jó a lakástulajdon, mert bizonyos mértékig korlátozza az embert a munkavállalásban; a tapasztalatok szerint akinek van lakása a fővárosban, az nem szívesen vállal munkát Nyugat-Magyarországon, és fordítva. Ellenben ha nincs fix tulajdonunk, amelyhez igazodnunk kellene, bárhol munkát vállalhatunk, ahol találunk albérletet.

Az előnyök és a hátrányok felsorolása után jól látszik, hogy nincs egyetlen válasz a kérdésre, csupán élethelyzetek vannak, amelyekhez meg kell találni a megfelelő lakhatási megoldást. Ugyanakkor sokat segíthetnek a megfelelő megoldás megtalálásában az ingatlanközvetítők, akik nem csupán a lakásvásárlásnál, hanem az ideális albérlet kiválasztásánál is hasznos tanácsokkal szolgálhatnak.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-