+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Az energiatanúsítvány jelentősége a lakáseladásnál

2014-11-06 10:46:36. - Újbuda Tóváros

Akár lakástulajdonosok vagyunk, akár lakáskeresők, az energetikai tanúsítvány komoly relevanciával bírhat számunkra. Biztos sokunkban felmerült már a kérdés, hogy mi is pontosan az energiatanúsítvány, miért fontos, és hogyan válthatjuk ki? Ezekben a kérdésekben segít nekünk eligazodni Ölvedi Péter, az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő hálózat vezető értékesítési tanácsadója.

Mi az energetikai tanúsítvány, és mit tartalmaz?

Az energiatanúsítvány (más néven: energetikai tanúsítvány) egy okirat, mely egy lakás, vagy bármilyen egyéb típusú ingatlan energiafogyasztási szintjét igazolja. A tanúsítvány két fő részből áll: egy összesítő-értelmező lapból, és energetikai számításokból. Tartalmazza az épület összesített energetikai jellemzőjét, hogy ez mennyiben felel meg a követelményértéknek és ez alapján milyen az építmény energetika minőség szerinti besorolása. Az energiatanúsítvány talán legfontosabb része azonban a javasolt korszerűsítések leírása, ami által jobb besorolás érhető el, és gazdaságosabbá válik az épület energiafelhasználása.

Nem váltják ki időben

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik a lakások, közintézmények energiahatékonyságával, és ezért az energetikai tanúsítvány bevezetését minden tagország számára kötelezővé tette. Egy 2002-es direktívában írta elő, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a lakásoknak és a közintézményeknek. A gyakorlatban a lakástulajdonosok sokszor csak az adás-vételkor állíttatják ki a dokumentumot, pedig elősegíthetné az értékesítést, ha már az érdeklődési fázisban be tudnának számolni az energiatanúsítványban szereplő adatokról és a besorolásról a potenciális lakásvásárlóknak.

Így tudjuk megszerezni

Az energiatanúsítvány megszerzéséhez szakember segítségét kell igénybe vennünk. Tanúsítási tevékenységet kizárólag szakirányú, felsőfokú végzettséggel és mérnök-, vagy építész kamarai tagsággal, szakmai gyakorlattal és jogosultsági vizsgával rendelkező szakember végezhet. A tanúsítvány nem ingyenes, annak kiállíttatása költségekkel jár, melyek mértéke függ az ingatlan méretétől és típusától is. A legkisebb lakások tulajdonosai megúszhatják akár 15 ezer forintból is, a nagyobb házak esetében azonban már 30-40 ezer forintjukba is belekerülhet. A tanúsítvány 10 évre szól, így ha lejárta után szeretnénk eladni vagy bérbeadni lakásunkat, szükséges egy újat beszereznünk. Amennyiben korszerűsítési munkákat végeztünk még a tanúsítvány érvényességének lejárta előtt, abban az esetben is érdemes újat készíttetni, hiszen a beruházás által kedvezőbb besorolásba kerülhet az ingatlan, így az értéke is nőhet.

Hogyan történik a besorolás?

A szakember kiszámolja, hogy egy négyzetméterre vetítve mennyi energiát fogyaszt az ingatlan, és ez alapján energetikai osztályba sorolja azt. Az osztályokat az ábécé betűivel jelölik, ahol is az I jelenti a legrosszabb, míg az A+ a legjobb besorolást. A jogszabályi követelményeknek a C kategória felel meg, ami ennél jobb, az energiatakarékosnak minősül, a C-nél rosszabb besorolás esetében viszont már tanácsokat adnak a felújításhoz. Van egy másik módja is az energetikai állapot felmérésének, ha egy ún. auditorral vizsgáltatjuk meg otthonunkat. Az energetikai auditálás a tanúsításhoz hasonló mérnöki szolgáltatás, azonban ezt csak akkor ajánlatos igénybe venni, ha nem eladni akarjuk ingatlanunkat, hanem energetikai szempontok szerint korszerűsíteni.

A legtöbb épület esetén kötelező

2009 januárja óta minden új építésű ingatlan esetében kötelező kiállíttatni az energiatanúsítványt. 2012. január elsejétől a már felépült 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű épületek tulajdonosainak is kötelező beszerezni az energiatanúsítványt, amennyiben azokat tartós bérletbe akarja kiadni, vagy értékesíteni szeretné.

Van azonban néhány kivétel:

- ha különálló épületekről van szó, melyek hasznos alapterülete kisebb mint 50 m2 (azonban ez csak különálló épületekre vonatkozik, 50 m2-nél kisebb lakásokra nem)

- ha az épület technológiából származó belső hőnyeresége a rendeltetésszerű használat ideje alatt nagyobb mint 20 W/m3

- ha az épület használati ideje éves szinten 4 hónapnál rövidebb

- ha az épület használati időtartama legfeljebb 2 év (pl. ideiglenesen felállított épületek)

- jogszabály által védetté nyilvánított épületek, illetve építészeti értékvédelemben részesült területen található épületek

A bérleti szerződéseknél is fontos szerepet játszhat

Az energiatanúsítványt a lakásbérlések esetében sem szabad elhanyagolni, ugyanis mérsékelheti a tulajdonos és a bérlő között fennálló információs aszimmetriát, így elősegítheti a szerződés létrejöttét. A bérlő számára kiemelt jelentősége van, ugyanis az energiatanúsítvány rámutat a lakás energetikailag gyenge pontjaira, utal annak fűtési és meleg víz előállítási költségére. A bérleti díj meghatározásánál is szerepet játszanak a tanúsítványban szereplő adatok, hiszen általában egy rosszabb energetikai besorolású ingatlannak olcsóbb a bérleti díja, drágább a fenntartása, egy jobb, korszerű ingatlant ugyan drágábban bérelhetünk, viszont a gazdaságos energiafelhasználás miatt hosszú távon fenntarthatóbb.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-