+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Egyre könnyebb ingatlant eladni

2014-11-21 11:20:16. - Újbuda Tóváros

Jóval könnyebben lehet eladni lakást, mint egy-két éve: felére csökkent az átlagos áralku mértéke, az értékesítési idő pedig 6-8 hónapra rövidült. Emiatt egyre több olyan eladó is megjelenik az ingatlanpiacon, aki a korábbi években halogatta ingatlanja értékesítését, de vannak, akik még inkább kivárnak. Az értékesítők szerint most szinte minden típusú ingatlanra van kereslet jó áron.

Az ingatlanpiac fellendülésének, a forgalom folyamatos bővülésének köszönhetően egyre több olyan eladó jelenik meg a magyarországi ingatlanpiacon, aki az elmúlt években inkább halogatta különböző okok miatt az ingatlan értékesítését - állítja értékesítőinek tapasztalatai alapján az OTP Ingatlanpont. Számos olyan trend érzékelhető jelenleg a piacon, amely miatt most nemcsak az ingatlanvásárlásra, hanem az értékesítésre is jó lehetőség mutatkozik, de sokan vannak még olyanok, akik inkább kivárnak.

„Az elmúlt egy-két évben a korábbi 10 százalék körüli értékről 5 százalékra csökkent az átlagos áralku, azaz egy előzetesen jól belőtt árból már lényegesen kevesebbet kell engednie az eladónak ahhoz, hogy értékesíteni tudja az ingatlanját” – mondja Bodnár Balázs, az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője. Hozzáteszi: az átlagos értékesítési idő is lerövidült, a korábbi akár egy évről átlagosan 6-8 hónapra, azaz jóval gyorsabban cserélnek gazdát az ingatlanok, mint egy-két évvel ezelőtt. „Mindezek miatt a válság óta eltelt években most vannak a legjobb helyzetben azok, akik értékesítenék az ingatlanjukat, hiszen a korábbinál gyorsabban, és kedvezőbb áron tehetik ezt meg, a nagy átlagot nézve” – mondja a szakértő.

Lényeges különbségek mutatkoznak azonban a kereslet, az értékesíthetőség, és az érvényesíthető ár tekintetében annak függvényében, hogy milyen típusú, illetve hol található ingatlanról van szó. „A legkönnyebben a 40-60 négyzetméteres, egy-másfél vagy kétszobás lakásokat lehet értékesíteni, a fővárosban és a megyeszékhelyeken egyaránt, legyen szó tégla építésűről, vagy felújított panelről” – mondja Bodnár Balázs. Ami az árakat illeti, tapasztalataik szerint mostanában már az is előfordul a jobb adottságú, belvárosi 2-3 szobás lakásoknál, hogy licit alakul ki a vevőjelöltek között, akik egymásra ígérnek, és a meghirdetett ár felett kel el az ingatlan. Ez azonban még viszonylag ritka jelenség.

Általánosságban elmondható, hogy jellemzően irányáron, annak környékén kelnek el az ingatlanok a főváros VII., VIII. és IX. kerületeiben, és szintén ezt lehet tapasztalni a felújított panelprogramos lakások esetében a XIII., a XIV., a XVIII. és a XIX. kerületben. „Jelentős pezsgést érzékelünk Dunakeszi, Veresegyház, Fót térségében, ahol az elmúlt időszakban számos ingatlan talált vevőre a meghirdetett áron, azaz alku nélkül” – számol be az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője, aki szerint a piac egyedisége jelenleg, hogy szinte minden típusú ingatlanra van kereslet jó áron.

„Fontos azonban megjegyezni, hogy azok az ingatlanok tudnak gyorsan elkelni, amelyeket reális áron kínálnak. Az optimális irányár meghatározásában érdemes szakértő segítségét kérni, ugyanis sok időt, energiát és pénzt is meg tud ezzel spórolni az ember, mintha irreálisan magas, vagy esetleg túl alacsony áron hirdetné meg eladó lakását, házát” – tanácsolja Bodnár Balázs. Az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője az eladáson gondolkodóknak azt tanácsolja, hogy ne habozzanak, hiszen most még jó áron lehet vásárolni is a piacon.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-