+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Energetikai tanúsítvány: kötelező és hasznos is

2013-07-03 09:37:10. - Újbuda Tóváros

Manapság alapvető elvárás, hogy előre tudjunk a különböző használati tárgyaink várható fogyasztásáról. Az már megszokott, hogy autónk, hűtőnk, mosógépünk energiafelhasználását a gyártók jelzik a terméken, azonban a tájékoztatás már az ingatlanok esetében is kötelező. Erre szolgál az energetikai tanúsítvány, amelyet immár eladáskor, vagy bérbeadáskor is kötelező elkészíttetni. A tanúsítvány kiváltása akkor is hasznos épp nem áruljuk az ingatlant, hiszen támpontot nyújthat ahhoz, hogy megismerjük otthonunk energetikai jellemzőt, felismerjük, hol szökik a lakásunkból az energia. A jó energetikai besorolás nagy előny lehet a piacon, hiszen egyre többen választanak tudatosan alacsonyabb energiafelhasználású ingatlanokat.

Amennyiben a jövőben ingatlan eladását, vásárlását, kiadását vagy éppen bérlését tervezi, akkor mindenképpen szüksége lesz az ingatlanhoz tartozó energetikai tanúsítványra, közkeletűbb nevén energiatanúsítványra. Ez a dokumentum ugyanis 2012 óta már az összes előző esetben kötelező. Az energetikai besorolás intézménye ennél valamivel régebbi múltra tekint vissza: a korábban zöldkártyaként, vagy energetikai címkeként is emlegetett tanúsítvány már 2009 óta létezik, azonban a tavalyi év elejéig csak önkéntes jelleggel működött.

A tanúsítvány az új épületek építésekor, valamint a lakás eladásakor és egy évet meghaladó bérbeadásakor egyaránt kötelező. Egy tavalyi rendelet szigorította és kibővítette a tanúsítási követelményeket, így a korábbiakkal ellentétben az idei év elejétől az 50 négyzetméter alatti lakások eladásánál is kell tanúsítványt készíteni. Az energetikai tanúsítványnak az idei évtől a besorolás mellett az ingatlan felújítási javaslatát is tartalmaznia kell, ez alól csak akkor van kivétel, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni.

A legújabb szabályok szerint az épületek energetikai besorolását a lakáshirdetésekben is meg kell jeleníteni, még abban az esetben is, ha nem vevőt, csupán bérlőt keresünk ingatlanunkra. A szabály szerint a tanúsítvány kiállíttatása mindig az eladó vagy bérbeadó dolga, így a költségek is őt terhelik. Az is az új szabály része, hogy a vevőnek, illetve bérlőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a tanúsítványt átvette. Előfordulhat természetesen, hogy az eladók, vagy bérbeadók a tanúsítvány beszerzésével nem készülnek fel eladásra, illetve bérbeadásra, így a szerződés készítésekor az előírt tanúsítványt sem tudják átadni - a jogszabálynak megfelelően - a vevőnek, illetve bérlőnek. Ilyen esetben az ügyvédet figyelmeztetési kötelezettség terheli, illetve javasolt felhívnia a figyelmet a tanúsítvány beszerzésére. A tanúsítvány beszerzésének hiányát a jogszabály jelenleg még semmivel sem szankcionálja, a tanúsítvány hiányát legfeljebb a vevő, vagy a bérlő vitathatja, ha a tanúsítvány hiánya az érdekét sérti.

Ami az árakat illeti, a tanúsítványért egy 100 négyzetméteresnél kisebb lakás esetén átlagosan nettó 18 - 26 ezer forintot kell fizetni, attól függően, hogy panelról, használt téglalakásról, vagy új építésű lakásról van szó. Társasházak esetében ajánlott az épület teljes egészére elkészíttetni a dokumentumot, mert így annak lakásonkénti költsége megoszlik a lakók között, és az igazolás az egész épületre vonatkozóan tartalmaz korszerűsítési javaslatokat. Minden esetben érdemes körbenézni a piacon a szolgáltatók között, az ár mellett azonban célszerű azt is megvizsgálni, hogy valóban hozzáértővel készíttessük el az energiatanúsítványt. Az OTP Csoporton belül az OTP Ingatlan Zrt. megbízható szakembergárdájával a megrendeléstől számított 10 munkanapon belül vállalja a lakójellegű ingatlanok energetikai tanúsítását.

Amellett, hogy az energetikai tanúsítványt kötelező elkészíttetni, nagyon hasznos és javasolt is a használata az eladói és a vevői oldalon egyaránt. A tapasztalatok szerint az új otthont keresők körében egyre többen nézik meg, hogy mire számíthatnak az energiafogyasztás terén, amit leghatékonyabban magából a tanúsítványból tudhatnak meg. Egy jobb besorolású ingatlan esetében biztosak lehetünk abban, hogy több érdeklődő, és gyorsabb eladási vagy kiadási idő lesz a jellemző, de az is várható, hogy a kedvező energiafelhasználás a piaci érték növekedéséhez vezethet.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-