+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Ezekről érdeklődjünk a lakásvásárlás során

2014-12-18 11:37:38. - Újbuda Tóváros

Lakásvásárlásakor rengeteg kérdés kavaroghat a fejünkben a kiszemelt ingatlan tulajdonságaival, adottságaival és állapotával kapcsolatban. Ne féljünk ezek mindegyikét feltenni a tulajdonosnak, illetve az ingatlanközvetítőnek. De melyek azok az információk, amelyeket mindenképp meg kell tudakolnunk, ha nem szeretnénk később kellemetlen helyzetbe kerülni? Varga Dezső, az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő hálózat vezető értékesítői tanácsadója segít megválaszolni a kérdést.

Derítsük ki, milyen állapotban van az ingatlan

Ha a ház, amelyben megtaláltuk álmaink lakását rossz állapotban van, akkor érdeklődjünk utána, hogy terveznek-e felújítást, azt tudják-e a közös költségből finanszírozni, vagy akár több százezer forintos nagyságrendű hozzájárulást kell fizetnie minden lakás tulajdonosának, mert akkor ezzel is kell kalkulálnunk, amennyiben megvásároljuk az ingatlant. A ház állapota nem csak a jelenlegi vagy közeli terhek miatt, hanem más szempontból is lényeges lehet. Hiszen hiába szépen felújított maga a lakás, ha a ház gépészete vagy a tető – különösen egy záró-szinti lakás esetében – elhanyagolt. Ilyenkor pillanatok alatt adódhatnak problémák.

Ha felújítást tervezünk, ismernünk kell a fő- és válaszfalak, illetve a födém anyagát. Ha a jelenlegi fűtést modernizálni szeretnénk, tudnunk kell, hogy van-e kémény, bélelt-e, ténylegesen van-e lehetőségünk a tervezett cirkófűtésre történő átállásra, vagy ez csak tetemes költség árán, vagy egyáltalán nem lehetséges.

Tudjuk meg, milyen kiadásokra számíthatunk

Ha találtunk egy lakást, amiben el tudjuk magunkat képzelni hosszú távon, tudakoljuk meg, milyen az ingatlan közművesítettsége, és rendelkezik-e saját fogyasztásmérőkkel. A szokásos rezsi költségek, társasház esetében a közös költség mértéke és annak tartalma szintén tipikus, és a jó döntés meghozatalához elengedhetetlen kérdések. Társasház esetében érdemes körbejárni a pénzügyi helyzetet is, hogy van-e tartaléka vagy éppen tartozása, esetleg hitele a háznak. Ha van hitel, az milyen törlesztő részletet jelent az egyes tulajdonosoknak, és még mennyi ideig kell ezzel számolni?

Amennyiben új építésű ingatlant tervezünk vásárolni, nézzünk utána a beruházónak, tudjuk meg ki a finanszírozó bank, milyen ütemezésben kell kifizetnünk a vételárat, vehetünk-e fel hitelt más banktól is vagy csak a projekt finanszírozótól, illetve, hogy lesz-e következő ütem és az mennyiben fogja zavarni az életünket a beköltözést követően.

Tisztázzuk a tulajdoni viszonyokat

További fontos információ, amit ki kell derítenünk a lakás vagy a ház megvásárlása előtt, hogy ki az ingatlan tulajdonosa, illetve hány tulajdonosa van az ingatlannak. Lényegi pontok még ezen felül, hogy van-e teher az ingatlanon, van-e végrehajtás folyamatban, illetve, hogy van-e esetleg haszonélvezője az ingatlannak. Nagyon fontos továbbá, hogy megbizonyosodjunk róla, a tényleges tulajdonos kínálja-e nekünk eladásra az ingatlant!

A vásárlást követően a mindennapjainkra kihatással lehet, hogy a lakás milyen háttérrel, társasházként, lakásszövetkezeti formában működik, vagy osztatlan közös tulajdon. Közös tulajdon esetében sokkal több nehézség adódhat a hétköznapokban, és a hitelezhetőség szempontjából szintén nehézséget jelenthet. A problémára némiképpen megoldást jelenthet, ha legalább használati megosztási szerződéssel rendelkezik a jelenlegi tulajdonos, tehát erre is kérdezzünk rá idejében.

Nézzük meg, mi szerepel a tulajdoni lapon

A lakás hitelezhetősége szempontjából hangsúlyos kérdés a lakás tulajdoni lapon szereplő mérete, amennyiben az eltér a tényleges mérettől, mert a hitelező pénzintézet csak a hivatalos alapterületet tudja figyelembe venni. Releváns még az ingatlan besorolása is, hiszen ha nem lakásként van nyilvántartva, akkor rosszabb feltételekkel, vagy akár egyáltalán nem tudunk rá kölcsönt igényelni. Érdemes megérdeklődni azt is, hogy tartozik-e a lakáshoz gépkocsi beálló, tároló, ezek önálló albetétek-e, vagy a társasház alapító okirata alapján használhatja azokat a tulajdonos.

Végül fontos megjegyezni, hogy lakásvásárlásnál sokat segít, ha szakember – ingatlanközvetítő – segítségét vesszük igénybe, mert ő az ingatlan bemutatásakor már sok olyan információt meg tud nekünk adni, amelyekre amúgy rá kellene kérdeznünk.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-