+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Felpörgött a balatoni ingatlanpiac

2012-05-23 14:42:54. - Újbuda Tóváros

Élénkülő kereslet, stagnáló árak és visszatérő befektetők jellemzik a Balaton térségének ingatlanpiacát az OTP Ingatlanpont legfrissebb piaci helyzetjelentése szerint.

2011 év vége óta egyértelműen élénkülésnek indult a Balaton-parti ingatlanok iránti kereslet, a lendület a végtörlesztési hajrá lecsengésével sem hagyott alább, és a nyári szezonra csúcsosodhat ki – derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat frissen ismertetett piaci helyzetjelentéséből. A Balaton déli partján, például Siófokon, Zamárdiban, Szemesen, Balatonlellén továbbra is népszerűek az új építésű vagy újszerű állapotban lévő lakások, jellemzően a minimum 1,5-2 szobás elosztású, 18-20 millió forint körüli vételárú ingatlanokat keresik az ügyfelek.

„A vízpart közelsége, a társasház és környezetének minősége jelentős mértékben feltornázhatja az árakat és az ügyfelek többnyire hajlandóak is megfizetni ezt a felárat” – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a tapasztalataik alapján tendenciának mondható, hogy egyre inkább érvényesülnek a praktikus szempontok a kereséskor, a tároló, a gépkocsibeálló megléte ma már elsődleges szempontnak számít az ügyfelek szemében. Családi házakat csak szélsőséges áron, 10-15 millió forint alatt, vagy 40 millió forint felett keresnek az érdeklődők, utóbbi kategória azonban a hitelezési piac beszűkülése, illetve a hitelfelvételtől való ódzkodás miatt csak korlátozott számú érdeklődőt vonz.

A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek is keresettek, jellemzően 10-15 millió forint körüli értéken. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környékén Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik érdeklődés a belvárosi kis lakások, illetve a vízközeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjaira mutatkozik érdeklődés.

„A balatoni ingatlanpiacot eleinte a végtörlesztés adta jó „beszállási” lehetőség élénkítette 2011 novemberétől kezdődően, azonban a végtörlesztés kifutását követően is megmaradt az érdeklődés” – mondja Kosztolánczy György. Hozzátette: bizonyos településeken az újra elérhető otthonteremtési támogatásnak, közismertebb nevén szocpolnak is köszönhető a keresletélénkülés. Szintén jellemző tendencia a befektetői kereslet erősödése, elsősorban is a Balaton közvetlen környezetében. „Ezeken a helyszíneken a vevőknek körülbelül a 10 százaléka keres kifejezetten befektetési céllal ingatlant” – húzza alá Kosztolánczy György.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-