+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Így vásárolhatunk lakást 2013-ban!

2013-01-22 14:46:17. - Újbuda Tóváros

A 2013-as évben életbe lépett új szabályok zömmel pozitívak a vásárlókra és az eladókra nézve, és összességében hozzájárulhatnak az ingatlanpiaci kereslet élénküléséhez – derül ki az OTP Ingatlanpont összeállításából, amely a lakásvásárlást érintő változásokat veszi górcső alá.

Kedvezőbb állami támogatású hitel, egységessé váló illeték – így lehet összefoglalni a lakásvásárlással kapcsolatos legfőbb változásokat, amelyeket 2013 hozott. Alábbi összeállításunkban bemutatjuk, hogy az egyes változások kiket és hogyan érintenek.

Otthonteremtési kamattámogatás

Az idei év kétségtelenül legnagyobb pozitívuma az ingatlanvásárlók számára az állami kamattámogatású hitelek kedvező változása: a maximálisan felvehető támogatott kölcsönösszeget és a vásárolható ingatlan értékhatárát is megemelték, a kamattámogatás korábban évről-évre csökkenő mértékét pedig a kiindulási szinten állandósították. „Mindezek hatására nemcsak több százezer forintot lehet megspórolni a korábbi állami támogatású hitelhez képest, hanem jóval kevésbé van megkötve a keze az ingatlan kiválasztását illetően annak, aki igénybe venné az állami mankót otthona megteremtéséhez” – összegez Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Új lakás. Ami a konkrétumokat illeti: új lakás vásárlása vagy építése esetén két gyermekig 60 százalék, kettőnél több gyereknél 70 százalék a kamattámogatás mértéke, és öt évig állandó, tehát nem csökken évről-évre, mint ahogyan azt a korábbi szabályozás meghatározta. Megemelték 10-ről 15 millió forintra a maximálisan felvehető támogatott kölcsönösszeget. Bár az új lakásra meghatározott értékhatár 30 millió forint maradt telekár nélkül, azonban változás, hogy ennek már nem kell tartalmaznia az áfát, mint korábban. „A kedvezőbb feltételeknek köszönhetően olyanok számára is reális alternatívává vált az új lakás vásárlása, akik korábban az alacsonyabb támogatási intenzitás és a kisebb rendelkezésre álló önerő miatt csak használt ingatlan vásárlásán gondolkodhattak” – emeli ki Kosztolánczy György.

Vidéken szinte bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet a 30 millió forintos értékhatárba, de Budapesten is elegendő lehet egy többfős család számára kényelmes otthont biztosító 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra a IX., XI., VIII., XIII és XV. kerületekben. A külső pesti kerületekben pedig akár 100 négyzetméteres lakást is lehet venni ennyiből. Az OTP Ingatlanpont ügyvezetője szerint valószínűbb azonban, hogy az emberek, kihasználva a megemelt támogatott hitelösszeget, ennél inkább olcsóbb ingatlant keresnek majd, hogy a teljes vételárhoz viszonyítva még magasabb legyen a kedvezményes kölcsön aránya. Meglátása szerint a kedvezőbbé vált kamattámogatás hatására így főleg a 40-60 négyzetméteres új építésű lakások iránt nőhet meg érezhetően a kereslet a fővárosban, illetve vidéken.

Használt lakás. A kamattámogatás mértéke használt lakás vásárlása esetén 50 százalékos, ami 5 évig állandó. Nőtt a támogatott kölcsön maximális összege, 6 millióról 10 millió forintra, illetve az állami segítséggel megvásárolható használt lakások értékhatára is magasabb lett, 15 millió helyett 20 millió forint. „Míg a korábbi, 15 milliós limit a fővárosban eléggé behatárolta, hogy melyik kerületben mekkora ingatlant lehetett venni, a 20 millió forintos korlát már sokkal szélesebb választási lehetőséget biztosít a vásárlóknak. Az OTP Ingatlanpont jelenlegi kínálatában, a kerülettől függően, akár egy 100 négyzetméteres lakás is kijön ebből az összegből, vidéken pedig családi házat is könnyen lehet találni a 20 milliós értékhatár alatt” – mondja Kosztolánczy György.

További pozitívum, hogy használt lakás vásárlásánál januártól megszüntették azt az előírást, hogy az eladónak egy éven belül másik lakást kell a befolyó összegből vásárolnia. Lett viszont egy új kötelezettség a kamattámogatást igénybe vevők számára: a támogatott személynek ezentúl vállalnia kell, hogy hivatalosan is a megvásárolt ingatlanban lakik, legalább a kamattámogatás ideje alatt.

Új hitelcélra is felvehető januártól a kamattámogatott lakáshitel, az idén már meglévő ingatlan bővítésére is igényelhető az állami segítség, legfeljebb 10 milliós hitelösszegig. Erre a hitelcélra is 50 százalékos kamattámogatás vonatkozik. Megszűnt viszont a hátralékos vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt ingatlan vásárlására igényelhető kamattámogatott hitel.

Lakásvásárlási illeték

A korábban kétkulcsos lakásvásárlási illeték egykulcsossá vált januártól, egységesen 4 százalékos mértékkel. Korábban 4 millió forint értékig 2 százalék volt a kulcs, a 4 millió forint feletti érték után kellett 4 százalékot fizetni, így az új szabályok 80 ezer forintos többletterhet okoznak azoknak, akik 4 millió forintnál drágább ingatlant vásárolnának. Mivel a pluszteher miatt az ingatlanvásárlók közül tavaly év végén többen előrehozták az adásvételt, hogy ne az új szabályok szerint adózzanak, az illetékváltozás ezért az idei év elején még minimálisan fékezheti a kedvezőbb kamattámogatástól remélt forgalombővülést is.

De történtek a lakásvásárlók szemszögéből pozitív változások is az illetékszabályokban. „Jobban járnak azok, akik olcsóbb lakásba költöznek, ugyanis az illetéktörvény értelmében a negatív forgalmiérték-különbözet esetében a vevő mentesül az illeték megfizetése alól. Ez a változás azoknak jelent könnyítést, akik fizetési nehézségeik miatt költöznek kisebb lakásba vagy olcsóbb környékre. Jó hír a fiatalok számára, hogy eltörölték a 35 évnél fiatalabbak első lakástulajdonának megszerzéséhez nyújtott 50 százalékos illetékkedvezmény 40 ezer forintos felső határát – azaz ennél is nagyobb kedvezményben is részesülhetnek a jövőben –, illetve a lakásértékre vonatkozó 8 milliós felső határt kitolták 15 millió forintra” – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-