+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Jó befektetés lehet a lakásvásárlás

2013-04-05 11:19:04. - Újbuda Tóváros

Egy átfogó, 94 várost vizsgáló nemzetközi felmérés szerint a budapesti lakásárak a középmezőnyben vannak, a hazai ingatlanpiac kilátásai pedig kifejezetten jók, így mindenképpen ajánlott befektetési célpontnak számít. A kiadásra vásárolt ingatlanok esetében igen jó hozamokra számíthatunk, befektetésre alkalmas ingatlant pedig az olcsóbb árkategóriákban is lehet találni.

A középmezőnyben tartózkodik Budapest a világ legjelentősebb 94 városát, fővárosát a lakásárak átlagos négyzetméterára alapján vizsgáló listán a globalpropertyguide.com ingatlanpiaci szaklap szerint. Az elemzés szerint fővárosunk éppen Buenos Aires (Argentína) mögé szorult az 53. helyre, és a közeli Pozsony (Szlovákia) követi. Míg az árak tekintetében a középmezőnyhöz tartozik Budapest, addig a kiadás által elérhető hozamok nemzetközi összehasonlításban is magasak, így mindenképpen érdemes befektetési, illetve kiadási céllal lakást vásárolnia annak, akinek van erre forrása.

Budapesten a számítások szerint 8,1 százalékos éves megtérülést is biztosíthat egy ingatlan kiadása, ami kiváló értéknek számít, ugyanis az első húsz helyezett város egyike sem éri el a 6 százalékot. A magyar főváros vonzerejét egyre többen felismerik, a tapasztalatok szerint az utóbbi időben megnőtt a befektetési célú vásárlások száma. Befektetésre alkalmas ingatlant azonban már az olcsóbb szegmens kisebb lakásai közül is találunk bőven.

A leggyorsabban kiadható ingatlanok közé egyértelműen a panellakások tartoznak. Az albérleti díjat a legfontosabb jellemzőként számon tartó lakást kereső diákok, vidéki felköltözők, vagy éppen devizahitel problémával küzdők valamelyik lakótelepen találhatnak maguknak gyorsan megnyugtató megoldást lakhatási gondjaikra. Egy közepes minőségű lakást négyzetméterenként nagyjából 1000 forintért adnak bérbe, míg egy jó helyen lévő, felújított lakásért már nem ritka a 80 ezer forint feletti bérleti díj sem Budapesten. Ezeket az összegeket összevetve egy lakás vételárával gyorsan kiszámítható, hogy az általuk elérhető éves 7-8 százalékos hozam - ami azt jelenti, hogy 10 év alatt az ingatlan vételárának 70-80 százalékát kereshetjük meg - igen vonzónak számít.

Vegyünk alapul egy átlagos 50 négyzetméteres lakást, amelyet 7,5 millió forintért vettünk! Amennyiben havonta kiadjuk a legalacsonyabb bérleti díjon, tehát négyzetméterenként 1000 forintért, akkor évente 600 ezer forint bevételünk származik a tranzakcióból. Ezt az összeget elosztva az ingatlan vételárával kiszámíthatjuk a 8 százalékos hozamot. Mindez azt jelenti, hogy az ingatlannal – természetesen nem számolva az egyszeri és az esetleges visszatérő költségelemeket – 10 év alatt a vételár 80 százalékát kerestük meg. Kicsit továbbszámolva kiderül, hogy a most megvásárolt panellakásunk 13 év múlva már vissza is hozta az árát.

A kínálat igen bőségesnek tekinthető a befektetésre alkalmas sávban az OTP Ingatlanpont adatbázisában is. A fővárosban Békásmegyeren egy 50 négyzetméteres lakás már 6,19 millió forintért megvehető, de az Őrmezőn kínált 49 négyzetméteres panel is jó vételnek számít 9,765 millió forintért. Aki valamivel jobb állapotú ingatlant keres, az a budai oldalon találhat 49 négyzetméteres lakást 10,5 millióért Óbudán, vagy a 68 négyzetméteres káposztásmegyeri panel is vonzó ajánlat 10,9 millió forintért. A pesti oldalon az évek óta hagyományosan népszerűnek mondható Zuglóban kínálnak 68 négyzetmétert 10 millió 470 ezer forintért az Örs Vezér téren, a XVII. kerületben 8,3 millió forintot kérnek 53, míg Csepelen 9,6 milliót 63 négyzetméterért.

A kiadó lakást keresők körében sokan keresik a téglaépítésű ingatlanokat is. A kisebb lakások esetében a bérleti díjak nem sokban térnek el a panelektől, azonban az elmondható, hogy átlagosan harmadával-felével kerül többe egy hasonló nagyságú panelnél. Ennek megfelelően a kiadásra vásárolt ingatlan megtérülési ideje is hosszabb valamivel, így az elérhető éves hozam 1-2 százalékkal biztosan alacsonyabb.

Nemcsak Budapesten lehet jó befektetés egy kiadásra szánt ingatlan, hanem vidéken is, elsősorban a nagyobb városokban. Győrben például kifejezetten pörög az albérleti piac, köszönhetően a sok egyetemistának, valamint az autóipari beruházások által az ország más tájékairól odavonzott gyári dolgozóknak. Itt a frekventált helyen lévő lakásokat gyakorlatilag pár nap alatt ki lehet adni. Az OTP Ingatlanpont kínálatában 8-9 millió forint környékén lehet 50 négyzetméter körüli győri panellakásokat találni. Kecskeméten szintén az autóipar húzza az ingatlanpiacot, itt is gyorsan ki lehet adni a lakásokat. Itt az árak is alacsonyabbak 6-7 millió forintért már lehet találni 50 négyzetméternél is nagyobb lakótelepi lakásokat. Kelet-Magyarországon, Miskolcon hasonló tulajdonságú paneleket már 4 millió forinttól meg lehet venni, a jó adottságú lakásokat a borsodi megyeszékhelyen is viszonylag gyorsan ki lehet adni.

Összességben látni lehet, hogy ingatlanbefektetéssel sok esetben jobban lehet fialtatni a vagyont, mintha az ember bankbetétben tartaná a pénzét, bár értelemszerűen ez a megoldás hosszabb távra szól, mint egy átlagos banki lekötés. Azonban még a 3 vagy 5 évre szóló – tehát a befektetési célú lakásvásárlás időtartamához közelítő – tartós befektetési számlák (TBSZ) esetében is csak ritkán találni 6-7 százaléknál magasabb kamatot, ami bőven alatta marad annál a hozamnál, amit egy jól kiválasztott ingatlan megvásárlásával és kiadásával el lehet érni.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-