+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Keresettebbek a „jó fűtésű” ingatlanok

2014-01-24 12:47:33. - Újbuda Tóváros

Meghatározó szemponttá vált a lakásvásárlók körében az, hogy milyen fűtési rendszerrel rendelkezik a kiszemelt ingatlan, illetve milyenek az általános energetikai jellemzői. A gázcirkó számít továbbra is a legvonzóbb fűtéstípusnak a vásárlók szemében, míg a régi távfűtéses, valamint a villanyfűtéses lakásokat inkább kerülik az érdeklődők.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint mára meghatározó szemponttá vált az ingatlanvásárlók körében, hogy a kiszemelt lakás vagy ház milyen típusú és mennyire korszerű fűtési rendszerrel bír, illetve ezen felül milyen energetikai adottságokkal rendelkezik. Az értékesítések alapján elmondható, hogy az egyedileg szabályozható és mérhető fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanok a legkeresettebbek, míg a régi távfűtéses, valamint a villanyfűtéssel rendelkező lakásokat nehezebb eladni.

„Kezdenek tudatosabbá válni az ingatlanvásárlók: mind jobban odafigyelnek a kiszemelt ingatlan várható rezsijére, amelyet viszont jelentős mértékben a fűtési rendszer típusa, illetve általános energetikai állapota határoz meg. Nem meglepő hát, hogy ez a szempont egyre jobban felértékelődik a vásárlási döntésekben” – húzza alá Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: a „jó fűtés” nagyban javíthatja egy ingatlan eladhatóságát, illetve jelentősen meg is emelheti az a piaci értékét. Természetesen vannak olyan esetek, amikor nehezen érvényesíthető az árban a korszerűsítés: egyes vidéki városokban már többségben vannak a panelprogramos lakótelepi lakások, ezért már nem számít akkora előnynek az egyedileg szabályozható fűtés. Tény viszont, hogy a felújított ingatlanok eladhatósága továbbra is számottevően jobb, mint azoké, amelyeket nem újítottak még fel.

Ami az egyes fűtéstípusok népszerűségét illeti, az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint a hagyományos, téglaépítésű társasházi lakásoknál még mindig a gázcirkó fűtésű ingatlanok a kelendők, míg panel esetében a felújított, panelprogramos, egyedi szabályozású és hőmennyiség mérésű lakások iránt van kereslet. Emellett a házközponti fűtés számít még jól eladhatónak. Az energetikailag elavult, „régi távfűtéses” lakótelepi lakásokat viszont csak nehezebben, illetve nyomott áron lehet értékesíteni, mivel az ilyen ingatlanoktól sok vásárló ódzkodik. A nem túl elterjedt villanyfűtés szintén kevéssé számít vonzó tényezőnek az ingatlanpiacon.

Gyakran még berögződések határozzák meg a vásárlók döntéseit

Érdekesség, hogy a vásárlói döntéseket, preferenciákat gyakran még berögződések határozzák meg. "Sokan hiszik, hogy az egyedi gázfűtés verhetetlen a rezsi szempontjából, miközben a panelkorszerűsítési programoknak köszönhetően az egyedileg mérhető és szabályozható távfűtés ma már gyakran kedvezőbb" - említ egy példát Kosztolánczy György. Hozzáteszi: nem elvárható, hogy az érdeklődők tisztában legyenek a különböző fűtési rendszerek előnyeivel és hátrányaival, ebben a kérdésben azonban érdemes megkérdezni szakembereket, illetve az ingatlanközvetítők is segítséget tudnak nyújtani a megfelelő döntés meghozatalában.

Nem különösebben kedveltek a gázkonvektoros lakások sem, annak ellenére, hogy ez a fűtési rendszer könnyen szabályozható, és az egyes helyiségeket külön-külön is lehet fűteni. Sok vevő szerint viszont kevéssé esztétikusak, szárítják a levegőt, jellemző szaguk van, és rendszeres karbantartást igényelnek. A családi házak esetében már nem annyira a fűtési rendszer típusa, inkább a gépészet korszerűsége számít az elsődleges döntési szempontnak, illetve a ház energetikai állapota: a korszerű szigetelés, illetve a modern nyílászárók megléte.

Energetikailag felújított ingatlanokból elsősorban Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban van kínálat az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint. Ezen belül is főként a panel programban részt vett lakótelepeken, illetve a pár éve épült lakóparkokban, társasházakban lehet nagyobb számban kedvező energetikai besorolású ingatlant találni. Kosztolánczy György hozzáteszi: fontos megemlíteni azt is, hogy a vevők egy része – akiknek minimális összeg áll rendelkezésre lakhatásuk biztosítására – számára semmi más nem számít, csak a négyzetméterár. Ők azok, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy válogassanak, így őket a fűtés típusa nem befolyásolja érdemben a döntésükben.

Forrás: www.otpip.hu

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-