+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Költözzünk, de hova?

2014-01-24 12:46:35. - Újbuda Tóváros

A lakókörnyezet főszerepet játszik ingatlanvásárláskor.

Egy tavalyi felmérés szerint két ingatlan között akár 40 százalékos árkülönbözetet is magyarázhat a lakókörnyezet, ami elsőre megdöbbentően magas értéknek tűnik, még sincs benne túlzás, az ingatlan elhelyezkedése és környéke ugyanis valóban kulcsszerepet tölt be a választási döntéseinkben. Nem csak az atmoszféráról van szó, a biztonság, a közlekedés, a szolgáltatások elérhetősége és még sok más hasonlóan meghatározó kérdés felmerülhet ennek kapcsán. A számtalan szempont könnyen vezet ellentmondásokhoz, tökéletes választás pedig nem létezik, azonban kis figyelemmel, okos mérlegeléssel és a néhány kulcstényező szem előtt tartásával ki-ki megtalálhatja a számára legalkalmasabb lakhelyet.

Mérjük fel saját igényeinket!

Számtalan szempont ide vagy oda, a legfontosabb, hogy végiggondoljuk mire vágyunk valójában: békés, csendes környezetre vagy inkább nyüzsgésre és városi forgatagra? Ha a belvárosban vásárolunk ingatlant, nem kell az unalmas estéktől tartanunk, azonban el kell fogadnunk a zajokat, a zsúfoltságot és a magasabb árakat, míg a külvárosban és agglomerációban épp ennek ellenkezője vár minket.

Járjuk be a környéket!

A közeli zöldterület mérete és ápoltsága, az utcák rendezettsége, a parkosítottság, a szabadtéri pihenés lehetősége mind olyan szempontok, melyekre érdemes odafigyelni, hiszen egy elhanyagolt környéken sosem fogjuk tudni igazán otthon érezni magunkat. Éppen ezért sose ragadjunk meg pusztán az ingatlan paramétereinek vizsgálatánál, hanem járjuk be a környéket, és ahogy lakás állapotát, úgy a környezet milyenségét is tartsuk szem előtt.

Ne feledkezzünk el a biztonságról!

Közhelynek hat, de a biztonság alapvető fontosságú, hiszen mi sem keserítheti meg jobban a mindennapjainkat, mintha állandóan betörésektől kell tartanunk, vagy ha este nem merünk az utcán sétálni. Az ORFK bűnügyi térképének segítségével tiszta képet nyerhetünk a különböző bűncselekmények előfordulásának gyakoriságáról – nem árt rászánnunk pár percet a böngészésre.

Óvakodjuk a kockázatos választásoktól!

Legyen bármilyen kedvező egy ajánlat, mielőtt rábólintanánk, nézzünk utána, hogy nem áll-e fenn fokozottan valamilyen fokozott természeti vagy egyéb fenyegetettség! Az ártér problémája kifejezetten ilyen kérdés lehet, hiszen ha bekövetkezik a baj, a károk már csak anyagiak tekintetében is megtorolják a kedvezőbb vételi árat.

Mérlegeljük a távolságokat!

Bár megvan az előnye annak, ha a városi forgatagon kívül verünk tanyát, a mindennapos ingázással töltött hosszú órák rengeteg bosszúságot okozhatnak. Ne becsüljük le a távolságok szerepét, és mielőtt döntenénk, alaposan gondoljuk végig, mennyi időt nem sajnálunk még a napi utazásra áldozni.

Tudjuk meg, merre vezetnek utak!

A valós távolságokat egy jól kiépített úthálózat és a megfelelő tömegközlekedési lehetőségek ugyanúgy kompenzálhatják, ahogy ellenkező esetben egy nem olyan távoli kerület is a világ végének tűnhet. Sok bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat, ha könnyen elérhető hely mellett tesszük le a voksunkat. Azonban ne essünk át a ló túloldalára: az otthonunkhoz túl közel eső főút vagy villamospálya sok álmatlan éjszakát okozhat.

Térképezzük fel az elérhető szolgáltatásokat és lehetőségeket!

A mindennapi kényelem érdekében szükségszerű lehet, hogy otthonunk közelében legyen lehetőségünk vásárolni, sportolni, kikapcsolódni, művelődni vagy akár beülni valahova vacsorázni. Az orvos vagy gyógyszertár könnyű elérhetősége szintén szempont lehet.

Nézzünk körül gyerekszemmel is!

Családosoknak semmiképp sem szabad elfeledkezniük az óvodák és iskolák szerepéről sem, hiszen az, hogy egy gyerek milyen minőségű oktatásban, nevelésben részesül, alapvető hatással van későbbi lehetőségeire. A közvetlen közelségben lévő színvonalas intézmények számos nehézségtől kímélhetik meg a szülőket.

Semmit se tekintsünk alapvetőnek!

Elsőre a közszolgáltatások léte egyértelműnek tűnhet, pedig nem árt ennek is utánanéznünk. A csatornázottság, közvilágítás, a meglévő telefon vagy internetkábel egyaránt olyan szükséges elemek lehetnek, amelyek megléte fel sem tűnik, hiánya azonban sok kellemetlenséget szülhet. Az ezekhez kapcsolódó költségeket sem árt előre felmérnünk.

Ismerjük meg a helyi önkormányzat aktivitását!

Önkormányzatonként is jelenhetnek meg olyan különbségek, amelyeket érdemes mérlegelni – a helyi adók, a támogatások, a közterületek érdekében végzett tevékenység, de akár a lakosok számára nyújtott programok egyaránt árnyalhatják a képet. Külön érdemes kiemelni az önkormányzati fejlesztések szerepét, ugyanis egy-egy nagyobb beruházás, munkahelyteremtő program kilátásba helyezése jelentősen növelheti a közeljövőben mind a helyi életminőséget, mind az ingatlanok, telkek árát, így egy mai vásárlással akár sokkal kedvezőbben is járhatunk, mint egy későbbivel.

Ne kössük magunkat röghöz!

Vásárláskor, választáskor, költözéskor sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy legtöbbször nem egy életre választunk magunknak otthon, hanem csak egy bizonyos időre rendezkedünk be. Pedig az évek során igényeink és elvárásaink változhatnak, amivel idővel együtt jár a továbbállás. Éppen ezért már az ingatlan megvásárlásakor érdemes mérlegelnünk a továbbértékesítési lehetőségeket – melyben a fenti szempontok sokat segíthetnek – hogy véletlenül se láncoljuk magunkat új ingatlanunkhoz!

Forrás: www.otpip.hu

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-