+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Magas vagy alacsony áron kínáljuk az ingatlant?

2014-05-22 09:28:46. - Újbuda Tóváros

„Kínáljam magas áron a lakást? De akkor nem tudom eladni. Szabjak inkább alacsonyabb árat? Ez esetben sokat bukhatok az üzleten.” Ez az ingatlaneladás legsúlyosabb dilemmája, amellyel alighanem mindenki szembesül, aki szeretné értékesíteni lakását. De hogyan határozzuk meg az ideális árat? És melyek azok a tulajdonságok, amelyek növelhetik otthonunk értékét? Tanácsok ingatlaneladóknak.

Örök igazság, hogy egy lakás piaci értékét csak akkor tudhatjuk biztosan, ha az már elkelt. Ám az eladóknak mégis meg kell határozniuk egy összeget, és nagyon nem mindegy, hogyan teszik ezt, mert az elhibázott árazás nem kis bosszúságot okozat.

Túl drága

Sajnos sok tulajdonos esik abba a hibába, hogy az ingatlan árának meghatározásánál az érzelmeire hagyatkozik. Természetes, hogy az a lakás, amelyre sokáig az otthonunkként tekintettük, kivételesen értékesnek tűnik a szemünkben, ám az érzelmeket mindenképpen érdemes háttérbe szorítani a jó döntés érdekében. Általános jelenség az is, hogy egyesek már-már meggazdagodni akarnak az adásvételen, több milliós nyereséget építve be az árba.

Az ideális ár belövésénél azonban sem az érzelmi döntés, sem a túlzott nyereségvágy nem célravezető, ugyanis egy felülárazott ingatlant akár évekig is hiába hirdethetünk. Azonfelül az értékesítés esélye idővel egyre alacsonyabb lesz, ugyanis az érdeklődők általában bizalmatlanok az olyan ingatlanokkal szemben, amelyek hosszú ideig nem találnak gazdára.

Túl olcsó

Ritka eset ugyan, de előfordul, hogy az eladók alacsony áron kínálják ingatlanukat. Ha több érdeklődő jelentkezik a lakásra, nem szabad az első ajánlattevőnek igent mondani, mert elképzelhető, hogy licitálni kezdenek a komoly vevőjelöltek. Ebben az esetben lényegében a piac árazza be a lakást.

De mégis mennyit kérjek érte?

Egy ház vagy lakás értékét szinte megszámlálhatatlanul sok tényező befolyásolja, és rendkívüli nehézséget okoz, hogy sok esetben még az ugyanolyan beosztású társasházi lakások árai között is óriási eltérések lehetnek. A legfontosabb mégis az, hogy körbenézzünk a környéken, vannak-e a miénkhez hasonló lakások, amelyeket a közelmúltban vásároltak meg tulajdonosaik.

Az összehasonlításnál az ingatlan típusa mellett - ház vagy lakás- figyelembe kell vennünk többek között a négyzetméterek és a szobák számát, valamint a műszaki állapotot, azaz azt, hogy például milyen a fűtés, milyen állapotban van a szigetelés, az elektromos és csatornahálózat. Ha találtunk olyan lakást, amely nagyjából egyezik a miénkkel, annak piaci értékét kiindulási alapként vehetjük, ám tisztában kell lennünk azzal is, hogy egy lakás ára nem csupán a környező ingatlanoktól, de a piac aktuális állapotától (a lakáseladások számától, az ingatlanok átlagárától) is függ.

Az értékesítők tapasztalata szerint értéknövelő szerepük lehet a felújításoknak, mindenekelőtt a nyílászárócserének és a szigetelés korszerűsítésének (a tisztasági festés vagy a burkolatok frissítése nem feltétlenül segít, mert az eladó és az érdeklődők ízlése jelentősen különbözhet), és persze jóval drágább lehet egy lakás attól függően, hogy rendezett környezetben van-e, mekkora a forgalom és a zöldterület a környéken, illetve hogy milyen a kilátás. Fontos kiemelnünk, hogy hiába felel meg lakásunk egy álomotthon követelményeinek, az értékbecslésnél nem érdemes sokkal magasabb összeget kijelölnünk annál, mint amennyiért a hasonló adottságú, ám valamivel rosszabb lakások kelnek el. Hiszen nem kizárható, hogy akinek ez a magasabb ár sem sok, az már egy nagyobb vagy drágább környezetben lévő ingatlant fog keresni magának. Azzal is fontos tisztában lennünk, hogy manapság általában az irányárnál 6-8 százalékkal alacsonyabb összegért kelnek el az ingatlanok az alkuk miatt, így ezzel a különbözettel is érdemes számolnunk.

Az értékbecslés egy rendkívül összetett feladat, így nem véletlen, hogy egy önálló szakma szerveződött köré. A tulajdonosok biztosan csak úgy kerülhetik el az árszabás buktatóit, ha egy tapasztalt ingatlanközvetítőhöz fordulnak, aki nem csupán az ingatlan értékét határozza meg pontosan, de tanácsot adhat az ideális kínálati ár meghatározásában is.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-