+36 70 377 4380
Pásztor Ágnes pasztor.agnes
Adatok feldolgozása, kérjük várjon!

Aktuális

Téglák állami pénzből

2013-08-14 09:18:39. - Újbuda Tóváros

Az állami ösztönzők sokat segíthetnek lakáscélunk megvalósításában

A lakásvásárlást, főleg ha az első otthon megteremtéséről van szó, jellemzően hosszadalmas takarékoskodás előzi meg. Emellett a legtöbben kénytelenek a családjuktól anyagi segítséget kérni, vagy bankhitelért folyamodni, hogy meglegyen a vásárláshoz szükséges összeg. Hiszen, ha otthonról van szó, senki sem szeret nagy kompromisszumokat kötni, és inkább vállalunk némi plusz terhet, hogy álmaink ingatlanába költözhessünk. Ha a saját zsebünk nem elég mély, igazán nagy segítséget jelenthetnek a lakásvásárláshoz kínált állami támogatások. Egyes lakáscélú beruházások megvalósításához több különböző támogatás is igénybe vehető, más-más feltételekkel, hogy mindenki megtalálhassa a saját igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő konstrukciót. Ennek áttekintéshez kínálunk most egy összefoglalót.

Kamattámogatott lakáskölcsön

A kamattámogatásos kölcsön lényege, hogy az előírt feltételek megléte esetén a hitelintézet által meghatározott kamat egy részét maximum húsz évig átvállalja az állam, ezzel csökkentve az igénylőkre eső terheket. Ilyen kölcsönök két formában érhetők el, fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott kölcsöneként vagy otthonteremtési kamattámogatásos kölcsönként – az utóbbi esetében azonban csak az első 5 évben jár kamattámogatás.

Az otthonteremtési kamattámogatás igénybevételével az új vagy használt lakást vásárolni kívánó családok számára elérhetőbbé válik az otthon megszerzése, korszerűsítése, bővítése. Bár a kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet, az ilyen kölcsönhöz járó kamattámogatás időtartama legfeljebb 5 év, mértéke pedig – mely új lakás esetén a gyermekek számától és a lakás új vagy használt voltától függ – az időszak alatt állandó. A tévhitekkel szemben az otthonteremtési hitel igénybevételének nem akadálya a meglévő, másik lakástulajdon vagy más jogszabály alapján igénybe vett állami kamattámogatásos kölcsön. A felvehető kölcsön összege azonban behatárolt, a feltételek pedig szigorúak, melyek függenek az igénylő – és ha nem egyedülállóról van szó, akkor párja – életkorától, a megvásárolt lakás árától, valamint új lakás esetében a gyermekek számától is. Szintén fontos, hogy a támogatást igénylőnek legyen társadalombiztosítása, legalább 180 napja folyamatosan. Továbbá annak érdekében, hogy a támogatás valóban azt a célt szolgálja, amire hivatott, a hitelcél megvalósítását követő egy éven belül a lakóingatlanban lakóhelyet kell létesíteni, a lakcímet igazoló hatósági igazolványt pedig be kell mutatni a hitelintézet számára.

Vissza nem térítendő támogatások (közismert nevükön: „szocpol” támogatások)

A vissza nem térítendő támogatások lényege, hogy a feltételek megléte esetén az állam egyösszegű, vissza nem fizetendő összeget ad az igénylőnek a bankon keresztül. A „szocpol” támogatásoknak két fajtája létezik, a lakásépítési támogatás és az akadálymentesítési támogatás, melyek új lakás vásárlása esetén vehetőek igénybe. A lakásépítési támogatás olyan családoknak vagy családalapítást tervező pároknak, illetve legalább 2 gyermeket egyedül nevelőknek szól, akik nem rendelkeznek lakástulajdonnal. Az igényelhető összeg mértéke nagyban függ a lakásméretétől és a gyermekek számtól; a támogatás igényelhető már meglévő gyermek után, de 40 éves kor alatti házaspároknál gyermekvállalási ígéret esetén is. Ez utóbbi megelőlegező támogatást jelent, így nem teljesülése esetén vissza kell fizetni. Az akadálymentesítési támogatás új lakás vásárlására igényelhető, amennyiben az igénylő saját maga, élettársa vagy közeli hozzátartozója mozgássérült. A szocpoltámogatás mindenképp nagy segítséget jelent, azonban csak akkor érdemes igénybe vennünk, ha hosszútávra tervezünk, ugyanis ha az ennek segítségével épített ingatlant 10 éven belül értékesítjük és nem vásárolunk, vagy építünk másik ingatlant, akkor a támogatást vissza kell fizetnünk.

Lakástakarékpénztári megtakarítás

Ez az új és használt lakás vásárlásához egyaránt igénybe vehető támogatási forma az olyan előtakarékoskodók részére szól, akik lakástakarékpénztári betétben elhelyezett megtakarításaik után állami támogatást kapnak, mely a befizetett betét 30 százaléka, így akár évi 72 ezer forint is lehet. A betét felvételével egy időben a lakástakarékpénztártól – előre meghatározott és nagyon kedvező kamatozású kölcsön, melynek mértéke ráadásul most az OTP-nél még az Otthonteremtési hitel kamatától is kedvezőbb – is igényelhető, a takarékoskodás legrövidebb kötelező időszaka 4 év.

Vissza Nyomtatás

E-brossúra letöltéséhez adja meg adatait
Lakáskereső
-
-